STRETNUTIE CIVILIZÁCIÍ (FRIST CONTACT s trénerom) – POKRAČOVANIE PUT YOUR PREDSTAVY ON THE STÔL

Ľudia mojej civilizácie sedia medzi ôsmou a šiestou obvykle za počítačom, okolo dvanástej si odbehnú na obedové menu, do toho zopár káv, cigariet, snickerska zo šuflíčka, autom domov, prípadne na hodinku do fitka, vykonať pár osvedčených (nenamáhavých) cvikov.

Ľudia civilizácie, do ktorej patria tréneri, sa živia športom, trénujú iných ľudí, študujú ako trénovať, keď skončia, idú na bicykel, zabehnúť ultramartatón a vo štvrtok večer balia skialpy, aby už okolo polnoci sedeli pri pive na Kamennej chate a uvažovali, aké trasy cez víkend urobia.

Ako každý objaviteľ, ktorý stúpa na neprebádané územie, bol som nervózny. Nie som síce v žiadnom prípade nejaký povaľač, skôr naopak, no s týmito chalanmi sa nedá zrovnávať. Najhoršie je, že som im zaslal svoju vianočnú váhu a už v maile identifikovali, že bude treba riadne schudnúť. Keď som vchádzal do krčmy, kde sme sa stretávali, cítil som sa ako najtučnejší človek v Bratislave a to som bol predtým ešte na hodinu pojazdiť na stacionárnom bicykli v snahe odľahčiť seba a svedomie. Zároveň som nič od obeda nejedol. Cítil som sa ale, akoby som nejedol tri týždne. Navyše som sa na stretko ponáhľal, vo fitku osprchoval asi za minútu, utrel za 30 sekúnd a vyparujúca voda mi krásne skondenzovala pod hrubým svetrom a rifľami, takže keď som sa posadil, bolo to akoby som mal na sebe mokré plavky.

V tomto diskomforte, podporenom napchávajúcimi sa ľuďmi všade naokolo, som chcel na trénerov pôsobiť ako čo najviac v pohode týpek, športovec. Proste čo najrýchlejšie sa asimilovať do druhej civilizácie.

Chalani (dovolím si toto osobnejšie označenie) už na mňa čakali pri kofolke. Potešilo ma, že pijú aspoň sladené nápoje. Za normálnych okolností by som si ja dal niečo jesť, lebo žalúdok a stres pýtali. V Klubovni si obvykle dám niečo nutričné a cenovo vyvážené, takže pečenú klobásu alebo encián. Teraz som si objednal nealko pivo. Najlepší ionťák, nech vidia, kto tu žije zdravo.

Rozhovor nebol dlhý. Zopakoval som v podstate to, čo som písal do mailu o mojich cieľoch s hlavným zameraním na KrušnotonXXXL. Chalani začali nahlas uvažovať: „Hmm, tam bol náš Jožo, jakú to tam mal priemerku? 33km/h, 35?“

Tu som musel chlapcov zabrzdiť v rozjímaní. Vysvetlil som im, že jednak, takú priemerku nemám ani na rovine, dvak ja nie som jeden z nich. Zopakoval som cieľ, DOKONČIŤ Krušnoton v limite 12,5 hodiny, t.j. priemerkou 25 km/h (organizátor ale sľúbil, že pre túto trať vymedzí dlhší limit).

Druhý úder prišiel, keď Erik nekompromisne stanovil, že musím dať 10 (slovom desať) kíl dole! Vtedy som vážil 85kg, t.j. mal by som schudnúť na 75kg. Takú váhu som mal naposledy niekedy počas vysokej školy, keď som každý deň v UPS nakladal kamióny, potom žúroval do rána, šiel do školy, na bike do UPS atď....

Uznal som potrebu schudnúť (tvrdo už na tom pracujem a v čase písania článku mám 83,3kg), no o tom limite sa ešte budeme musieť porozprávať. Sám seba postavou popisujem, ako klasikára, t.j. Sagana, nie vrchára, t.j. Quintanu, čo má síce tvár ako 75 ročný, ale telo ako chlapček.

Mojou primárnou otázkou bolo, či je vôbec možné natrénovať na taký pretek pri mojich časových možnostiach, t.j. 1-2 hodiny denne. Chalani povedali, že určite je, no o to poctivšie budem musieť trénovať. Povedali, že pri akomkoľvek tréningu je extrémne dôležitá pravidelnosť a komunikácia s trénerom. Nech človek napr. netají, že ho dačo bolí, alebo že je totálne unavený, lebo to speje jedine k „prúseru“. Verím, že chalani uznali, že nie som úplný brav a nezlomili nado mnou palicu. Dohodli sme sa na rozdelení prize money za víťazstvá v pretekoch, ktoré oni považujú za vynikajúci tréning a dohodli sa, že mi pripravia tréningový plán s ohľadom na moje časové možnosti. Prvý nástrel tréningového plánu už mám, no nerozumiem tomu ani mäkké F, takže o tom napíšem až po dešifrovaní jazyka druhej civilizácie. Erik mi zároveň nakázal zapisovať si stravu s tým, že identifikuje, kde robím chyby a prečo nechudnem ako by som mal. Medzitým už chudnem, ako by som mal, lebo takmer každý deň športujem a jem tak polovicu z toho, čo obvykle a čo je najobvyklejšie od Vianoc som nemal ani jednu sladkosť. Pre zaujímavosť pod textom nájdete prehľad toho, čo všetko som zjedol za minulý týždeň. Budete ma ľutovať...

POZOR EDUKÁCIA (toto slovo som si požičal od najlepšieho komika na SK scéne, schválne, či viete od ktorého????)

Chalani si ako podmienku tréningu dali, aby som absolvoval lekársku prehliadku a záťažové testy. Záťažové testy sú samozrejme nevyhnutné na určenie tréningových zón podľa srdcového tepu, nakoľko nevlastním wattmeter (aj keď som už mierne nahlodaný). Týmto Vás však všetkých vyzývam, aby, pokiaľ chcete poctivejšie trénovať absolvovali športovú prehliadku (ekg a nejaké odbery)!!!!! Nech sa neocitnete v reportáži typu „Amatérsky triatlonista skolaboval len kilometer pred cieľom“.... Žiaľ, len za túto sezónu boli aj na Slovensku podobné minimálne dve. Prehliadka neodhalí všetko, ale reálne Vám môže zachrániť život. Stojí to toľko, čo jeden slabší piatkový večer v bratislavskom bare!!!!!!!!!!

Viem, že som týmto zabil neuveriteľne pútavý obsah blogu, ale na tomto mi vážne záleží. Stay tuned priatelia!!!!!!!!!!!!

Záznam môjho jedla:

8.1.2018

7,00 - Raňajky – sladká vianočka + tri kúsky ananásu

11.45 – jablko

13,15 – obed – kuskus so šovocivou a hovädzí vývar

16,30 banán

20,00 – BCAA po TRX

20,30 – paprika s tofu a uhorkou (pár lyžičiek)

 

9. 1

7,00 – raňajky – vianočka s medom 3ks

10.30 – jablko

12,15 Obed – 2x kurací rezeň + šalát

16.00 – BANáN

19.30 – BCAA

20,00 TROCHA VARENEJ BROKOLICE

10.1.

VIANOčKA, STARé PERNíKY

11,00 – CEREáLNA TYčINKA

13,30 – kuracie mäso s pečenou zeleninou

16,00 – mozzarela + paradajka

19,50 – cvikla, cca 200g + pár vlašckých orecho

11.1.2019

7,00 – dva moravské koláče

11,00 jablko

12,30 – vyprážaný syr (veľký prehrešok!)

16.30 – banán

19,30 orechy, mozzarela

12.1.2019

6,40 – 3x krajec vianočky s detskou výživou

12,30 – dva krajce chleba z Yeme – 1 so šunkou, druhý so syrom

15,00 – orechy

19,00 – vietnamská hovädzia polievka

13.1.2019

9,00 Nejaká biokaša s banánon, troškou tvarohu a slovtelou (robila p. manželka)

12,00 – počas výjazdu jedna tyčinka RAW ENERGY

15,00 – dva taniere zeleninového vývaru

18,00 – krajec chleba so šunkou

20,00 – vlašské orechy

14.1.2019

7,00 – 3krajce vianočky s detskou výživou

11,00 – jablko

12,30 – polievka + kurací steak s ryžou

16,00 – banán

20,00 smoothie, plus neskôr ešte trocha čalamády na chuť (nebola dobrá)

15.1.2019

7,00 vianočka 3ks + ½ detskej výživy

11,00 jablko

12,30 obed- morčacia polievka + fašírky 2ks so slovenským zemiakovým šalátom