CYKLO (a iné) PREDSAVZATIA NA ROK 2019 – chytľavý názov si domyslite

OD ZAČIATKU ROKA SOM SCHUDOL UŽ, 4,5kg! To len tak na úvod, že ako to ide....

Tento článok píšem z môjho obľúbeného Priepasného na myjavských Kopaniciach. Vonku je pod nulou a v izbe len o kúsok viac. Pán hospodár tu prenajíma dve izby, ktoré sú zariadené sparťansky, ale o to je príjemnejšie pod perinou o rozmeroch Tsunami (nie som taký básnik, toto prirovnanie je z textu VEC-a).

Keď som tu bol v lete a v prestávke od učenia som prekonával rekordy v stúpaní na Bradlo, nebol tu žiadny internet a signál bol len na mieste cca 150 metrov od domu. Pokrok však zavítal aj sem a pán domáci v snahe o zvýšenú návštevnosť nechal namontovať internety. Ešteže je tu taká zima, inak by sme sa tu cítili ako v nejakom posh hoteli.

Pre tento výlet som autoritatívne doma rozhodol kvôli tomu že: 1. suseda prerába byt a zbíjačky idú nonstop, 2. potrebujem vážne oddych. Strava ma pochválila, že od 1.  januára som absolvoval 21 aktivít, poväčšine celkom náročných a posledný týždeň som naozaj začal pociťovať neustálu únavu a do toho sa veľmi intenzívne ozýva koleno. Takže tento víkend žiadny bike, bežky, iba prechádzky so psom a manželvočkou. (zároveň je v tom však aj troška taktiky, lebo v pondelok idem na lekársku prehliadku a výkonnostné testy, tak nech som tam oddýchnutý a dosahujem výsledky ako Peter (ale kľudne aj Juraj) Sagan.

O predsavzatiach sa toho popísalo veľa. Psychológovia ich neodporúčajú, lebo väčšina ľudí nemá pevnú vôľu a nedokáže ich splniť. Ja tiež nemám pevnú vôľu a preto si žiadne predsavzatia nedávam, navyše ak chce človek dačo významne zmeniť, prečo s tým má začínať práve prvého januára, keď má takú opicu, že nevládze ani ležať? Dávam si preto len dve predsavzatia:

1.       Začnem piť

Piť (alkohol) som prestal niekedy v septembri 2017 a odvtedy som mal len dva deci burčiaku, o ktorom som si myslel, že je to hroznový mušt. Celkom dobré, že mi to aspoň povedali keď som chcel naštartovať auto... Tento rok to ale možno zmením, možno nie. Čaká nás totiž jedna svadba (čau Karol) a asi tam nebude nikto s kým by som celý večer mohol rozoberať výhody a nevýhody galusiek, či kotúčových bŕzd na cesťáku. Taktiež stráviť krásne leto v Bratislave bez vysedávania na teraske s dobrým pivkom je samotrýznenie. Táto aktivita totiž patrí k mojim najobľúbenejším. Zvlášť, keď v Bratislave popri turistolapkových podnikoch a baroch pre pseudocelebrity vznikajú aj parádne krčmy, kde čapujú parádne pivá malých pivovarov. Pri Starej tržnici je Výčap u Ernöho, ktorého terasou je celé námestíčko pred tržnicou. Viete, aké to bolo smutné, popíjať tu fľaškové nealko? Samozrejme, všetkého s mierou!

2.       Začnem fajčiť

V živote som vyfajčil jedinú cigaretu a to pri tej príležitosti, že som chcel byť grant a urobiť dojem na jednu devu, ktorá strašne túžila po cigarete, takže som zohnal „Cigu“, od dotyčného si ju nechal zapáliť a reku, že ju takto fešande donesiem. Devu som však nevedel nájsť (bolo to na Pohode, ešte keď sa konala v nejakom športovom areáli v Trenčíne) a tak ciga celá dohorela a ja som devu už nikdy nevidel.

Každopádne obe tieto predsavzatia si dávam kvôli tomu, aby som nebol sklamaný, keď ich nesplním. Aj keď sú chvíle, kedy závidím fajčiarom, že si môžu od nas*atia zapáliť, pretože stará dobrá Goldngejtka stofka musí mať ukludňujúci efekt ako hrom.

(na odporúčanie manželky, pre istotu upozorňujem, že toto je irónia. Nie som sponzorovaný alko ani tabakovým priemyslom a cigarety neznášam!!!!! Nefajčite!)

3.       Vrece plné smetí          

Ešte kým začnem o cykloplánoch, zverejním jedno mimocyklopredsavzatie. Každý mesiac chcem v okolí môjho paneláčika vyzbierať aspoň jedno odpadkové vrece smetí. Rovnako ako o Krušnotone to sem píšem, aby som to musel plniť. Aj keď vzhľadom na čítanosť blogu.....

CYKLOPREDSAVZATIA

1.       Plniť tréningový plán

Od 28. januára mi tréner stanovil tréningový plán. Nechal som si ho trénerom troška vysvetliť a z tých čísel vyplýva, že končím s bicyklovaním a začínam s cyklistikou. Chuť trénovať mi určite nechýba, mám jasne stanovené ciele, najťažšie však bude začleniť tréning do normálneho života. Je iné, keď si idete zacvičiť do fitka alebo zajazdiť na biku, lebo máte chuť, ako keď musíte, lebo je to napísané v pláne. Budem však trénerom prísne kontrolovaný cez aplikáciu Trainingpeaks, takže vlastné ego mi nedovolí sa na plán vykašľať. Z počiatku to bude len 7,5 hodiny týždenne, v pohodovom tempe, no časom, ako sa bude blížiť Krušnoton, to bude aj 13 hodín týždenne s ťažkými intervalovými tréningami. Uvidíme, či som natoľko odolný, aby som to popri bežnom živote zamestnaného, ženatého vlastníka psa, zvládal.

2.       Každý mesiac absolvovať aspoň jeden pretek

Dúfam, že tento plán mi vyjde. Keďže som na Nitrianskom cyklomaratóne spoznal aké je super, keď vás niekto v cieli čaká, mám plán, že moju účasť na pretekoch budem spájať s víkendovými pobytmi s manželkou. Jednak sa tak bude dať zúčastniť pretekov, ktoré sú aj ďalej od Bratislavy, dvak verím, že sa z toho vyvinie krásna rodinná tradícia spojená s návštevou iných kútov Slovenska (prípadne zahraničia). Takto si odpretekám 4-5 hodín a zvyšok víkendu môžem rodinkáčiť.  

Mám už niekoľko pretekov a akcií, ktorých sa nepochybne chcem zúčastniť. O Krušnotone XXXL písať nebudem. Určite chcem absolvovať Sereďmaratón, kde odštartovala moja profikariéra. Zlepšiť 188. miesto by hádam nemal byť problém. Stačí sa vyvarovať chýb, ktoré zmenia preteky v boj o prežitie. Ak ste ešte nečítali, nech sa páči reportáž z roku 2018 httTU

Najviac sa však teším na dva preteky. Za absolútnu prioritu považujem Pavé Tour Mílovice - www.pavetour.cz. O tomto preteku síce ešte nič neviem, ale už z názvu vyplýva, že pôjde o klasikársky pretek po mačacích hlavách. Klasiky sú moja najobľúbenejšia časť cyklistickej sezóny a veľmi ma láka aspoň približne zažiť aké to je, pretekať na mačacích hlavách. Vzdialenosť je okolo 100km, takže dĺžka ideálna. Je to na Južnej Morave, čiže prekrásne miesto na predĺžený víkend.

Jediné čoho sa už vopred obávam, že na rozdiel od profíkov na Roubaix, ja mám iba jeden pár karbónových kolies. Ak ich tam zničím, nikto mi spoza krajnice nové nepodá a ani nebude žiadny sponzor, ktorý zničené ráfiky vymení za nové...

Popri tomto preteku plánujem absolvovať ešte Beskyd tour - www.beskydtour.cz, čo bude celkom slušná previerka pripravenosti na Krušnoton. Plánujem najdlhšiu trať merajúcu 163km s 3300 výškovými. Pretek sa koná 29.6. Uvidíme ale, či mi tréner účasť schváli, či nebudem musieť šetriť energiu a sily až na Krušnoton.

Bude to zaujímavé aj z toho pohľadu, že sa dva dni predtým sa zúčastním 24hodinovky na pretekárskom okruhu Slovakiaring v Orechovej Potôni. Náš tím bude opäť o rok silnejší, skúsenejší a odhodlanejší predrať sa o jedno miesto vyššie. Minulý rok som kvôli pracovným povinnostiam vynechal, takže Bratranci, Expendables, Dukla Brno, traste sa!!!!!

Popri týchto vymenovaných pretekoch sa chcem ešte zúčastniť pár pretekov Slovenského pohára Merida road cup. Obávam sa, že tam pretekajú fakt iba makači a budem mať čo robiť, aby som naplnil moje štandardné pretekové ambície, neskončiť posledný....

Určite si chcem zajazdiť aj v Pyrenejach. Tých slovenských www.slovenskepyreneje.sk

3.       Zúčastniť sa UTP

Každý utorok o 17.30 z pod Starého mosta vyráža UTP. Utorkový tréningový pretek, no počul som aj označenie majstrovstvá galaxie. V Bratislave nemáme niečo ako Trnavskú cyklistickú ligu, takže toto je jediná príležitosť zajazdiť si s tým najlepším, čo v Bratislave jazdí na dvoch kolesách. O UTP som počul a čítal legendy, len o 17.30 obvykle ešte bývam v práci. Dúfam, že sa mi aspoň raz, keď budem mať natrénované, podarí zúčastniť sa a udržať sa v balíku aspoň po Berg.

4.       Nemíňať (menej míňať)

Toto je problém asi každého, kto prepadol cyklistike. Neustále je niečo, čo nevyhnutne potrebujem. Rok 2018 bol na nevyhnutné potreby naozaj náročný (kolesá, dresy, nový rám, okuliare...), ale mám pocit, že kúpou norain/windstopper bundy Santini a helmy Ekoi (za štvrtinovú cenu) by to už mohlo skočiť, že už mám naozaj všetko. Ako som už písal, Ježiško doniesol aj zopár dresov, takže výdavky by som chcel obmedziť iba na spotrebný materiál, ako duše, pneumatiky a pod...

Na tomto mieste však musím napísať, že tréner mi už naznačil, aké výhodné a efektívne je trénovať s wattmetrom. Troška ma tým nahlodal a už som aj nejaké pozeral. Sú však naozaj drahé a pri mojich technických (ne)schopnostiach by som to asi aj tak nevedel používať.  

Uvažujem, že som aj okuliare by sa mi zišli.....

5.       Naučiť sa aspoň základný servis bicykla

Doposiaľ každé moje nastavovanie bicykla, bŕzd, či radenia, dopadlo tak, že som sa s tým babral 3 hodiny, celý sa zašpinil, ešte viac to rozladil a nakoniec odniesol do servisu. Dával som to za vinu tomu, že som nemal montážny stojan. V cyklistickej komunite idú legendy o montážnom stojane z LIDLU, takže som pozorne sledoval LIDL letáky a keď som v ňom uvidel stojan, hneď prvý deň akcie som o siedmej ráno stál pred LIDLOM a hneď ako ho otvorili, som sa zaradil medzi hrdých vlastníkov. Nepomohlo. Stojan teraz všade neuveriteľne zavadzia, už stihol pri páde poškriabať stenu a ja som stále rovnako nešikovný, ako som býval. Naozaj sa chcel naučiť aspoň riadne vycentrovať kotúčové brzdy, vymeniť reťaz a nastaviť radenie. Je strašne trápne, keď taký borec ako ja, ktorý si hovorí CYKLOVER, chodí s takýmito vecami do servisu. Neviem, či je to posmech alebo pohŕdanie, čo vždy vidím na servisákovom výraze... S technickou zručnosťou je spojené ďalšie predsavzatie.

6.       Postaviť si ZIMÁK

V predchádzajúcom článku som Zimák definoval, ako bicykel, na lacnejších komponentoch, na ktorom jazdíš za zlého počasia, aby si si nezničil svoj primárny bicykel. Mojim snom je si jeden poskladať. Narážam tu však na dva významné faktory. Technickú nezručnosť a najmä na predsavzatie číslo 4.

V duchu si predstavujem ako mám rám DeRosa pripevnený na montážnom stojane LIDL a krok po kroku ho osádzam jednotlivými komponentami. Musel by som však porušiť predsavzatie o nemíňaní, nakoľko potrebujem kúpiť nejakú sadu, minimálne Shimano 105 s kotúčovými brzdami a X ďalších súčiastok (riadidlá, predstavec, pedále atď....) Napriek tomu, že doma mám kolesá, postavenie Zimáku by určite vyšlo na pekných pár stoviek eur a predstavy o nemíňaní by dostali riadne zabrať☹ A toto je kolobeh života cyklistu, večne potrebujete niečo nové. Straty by ale mohlo minimalizovať siedme predsavzatie

7.       Predať nepotrebné cykloharaburdy

Skoro každý cyklistika má doma X komponentov, ktoré už nepoužíva, ale nie sú natoľko zničené, aby ich bolo možné vyhodiť. Preto ich skladujeme a čakáme, že možno raz nájdu využitie, napr. pri stavbe Zimáku. Mne sa preto takto doma váľajú komponenty Campagnolo, aj keď môj bicykel je osadený Shimano, nejaké staré sedlá, ktoré som zhodil z bicykla lebo mi nesedeli, riadítka, ktoré mi boli úzke a podobne.

Tieto veci nielen že zaberajú miesto, robia neporiadok, ale ešte aj strácajú na hodnote. Musím ich tento rok popredávať. Aspoň čiastočne tak vykompenzujem výdavky na cykloveci. Aj keď.....získam tak peniaze a priestor na ďalšie cykloveci!!!!

Videl som film Trhlina, kde hovorili o pohybe v špirále, kde sa vlastne vždy dostanete na to isté miesto odkiaľ ste prišli. A presne tak je to aj s nákupom cyklovecí...

Týmto poznaním náhle ukončujem tento blog. Bolo by ešte čo písať, ale v našej izbe je už taká kosa, že mám skrehnuté ruky a nedá sa mi písať. Dúfam, že to bude dobrý rok!

 PS: samozrejme, že naďalej túžim po peniazoch a nehynúcej sláve z tohto blogu, takže zdieľajte!