NE/ČÍTAJ AK NE/CHCEŠ NE/MÍŇAŤ !!! – 2. časť, Tipy a triky ako míňať s pocitom, že šetríš

VÁŽIM 79,4 KG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Presne si pamätám, kedy som naposledy vážil pod 80kg. Bolo to v júli 2010 predtým, ako som nastúpil do mojej prvej práce po škole. Bolo to krátko po štátniciach, kedy človek veľa schudne, no keď ich urobí, všetko doháňa. Spánok, jedlo a na oslavu alkohol. A keďže človek okolo 24 rokov má najlepšiu piciu kondíciu, veľa alkoholu. Po chvíli som si uvedomil, že som plánoval stať sa vyšetrovateľom a tak som začal poctivo trénovať. Každý deň beh, zhyby, kliky, bike, žúrovanie. Napokon som nastúpil do advokátskej kancelárie a vyšetrovateľom sa nikdy nestal. Prvý  deň v práci som prišiel vo vypasovanej SLIM FIT košeli a v nohaviciach, ktoré sa šli roztrhnúť na stehnách. To bolo naposledy čo som mal tú košeľu oblečenú. Odvtedy moja váha už iba stúpala a po necelých troch rokoch sa mi podarilo prekonať magickú hranicu 100kg.

A teraz k tým vašim peniazom.

Považujem sa za šporovlivého človeka a veľmi dlho som držal aj moje náklady na cyklistiku na nevyhnutnom minime. Pamätám si, že keď som si kúpil cestný bicykel (cca pred šiestimi rokmi), zaprisahal som sa, že ja na seba „obcucnuté“ gate v živote nenavlečiem. Ako každému drsnému chlapovi mi to prišlo zženštilé.

Naviac, naďalej bol cesťák len doplnok ku skutočne chlapskej cyklistike, teda k horskej. Jazdil som teda v mtb kapsáčoch aj na cesťáku. Sagan vo svojich obcucnutých gaťoch vyhrával jednu etapu za druhou a ja som začal túto módu postupne rehabilitovať. Historicky prvý odev na cesťák boli krátke cyklogate Dunlop zo Sportsdirect asi za 28 € (mám ich doteraz a vždy ma prekvapí, aké sú pohodlné, napriek tomu, že už držia len silou vôle). K tomu som dokúpil zelený Muddy fox plandavý dres a mal kombo na všetky výjazdy. Pamätám si, ako som sa cítil trápne vyjsť z domu v obtiahnutých gatiach, strašne som dúfal, že nestretnem žiadneho kamoša zo sídliska.

Ešte v tú sezónu som mal šťastie a zúčastnil sa mojej prvej 24ky na Slovakia ringu, kde som od nášho tímu „fasoval“ prvú naozajstnú cyklistickú súpravu Nyna (dres a gate v tímových farbách). To bol ten okamih, ktorý to všetko spustil. Akonáhle sa totiž dostanete k nejakej lepšej veci, táto sa pre Vás stane minimálnym štandardom, lebo na dobré sa ľahko zvyká. Považujem sa stále za šetrného, no už dávno nejazdím v oblečení zo Sportdirectu a od prvých Dunlopiek som uskutočnil veľa najvýhodnejších nákupov. Tie nákupy sú až tak výhodné, že na nich vlastne zarábam. Len na účte to tak nevyzerá. O nakupovaní cyklovýbavy by sa dala napísať kniha. Ja som skoncipoval zopár všeobecných pravidiel, ktorými sa riadim pri nakupovaní:

1. PRAVIDLO: KUPUJ IBA TO, ČO NAOZAJ POTREBUJEŠ!

Toto je asi najdôležitejšia rada, ktorú by sme mali aplikovať na úplne všetky nákupy. Nehovorím, že občasný rozmarný nákup (aj v pekle sú občas hody) si nemôžeme dopriať, no ak to človek preháňa, je to plytvanie a to nie je správne.

Veľmi dlho som mal schopnosť sám seba presvedčiť, že niečo nepotrebujem. Dokázal som v zime jazdiť v dlhom termotričku  (opäť) zo Sportdirectu za cca 6 €, na to niekoľkoročnú turistickú fleecovú vestu, turistickú softshell bundu a hrial ma pocit ako som ušetril za zimný dres/cyklistickú bundu. Prvou významnou bola investícia do zateplených „čapákov“ (dlhé gate s trakmi). Tie sú skvelé na všetky zimné športy. Odporúčam kupovať univerzálne veci.

Keď bolo teplejšie (nad 5 stupňov), namiesto teplého dresu som jazdil iba tak, že som mal pod krátkym dresom a gaťami dlhé termopárdlo.

Problémom bolo, že vo vetre táto turistická výbava brzdila a v drese s termoprádlom som pri vyšších rýchlostiach mrzol. To ako dlho mi trvá, kým sám seba presvedčím, že niečo naozaj potrebujem dokazuje, že prvý zimný cyklodres som si kúpil až tento rok (2019). No a potom som si kúpil ešte jeden, a potom ešte jeden a môžeme plynule prejsť k ďalším pravidlám. Keďže posledne sa osvedčila prípadová štúdia, ukážeme si nákupné pravidlá na konkrétnom prípade nákupu cyklodresobundy, t.j. niečoho vetruodolného, aspoň čiastočne vodeodolného na výjazdy v teplotách od cca 5 do cca 18 stupňov.

2. PRAVIDLO: NAJLEPŠIE SÚ (ŽIAĽ) DRAHÉ VECI (ALE ŠTUDUJ RECENZIE)

Myslím, že toto pravidlo v cyklistike platí takmer bezvýhradne. Jasné, že mnohí zareagujú, že ja mám bundu XY iba za XY euro a stačí mi. Taktiež som používal termoprádlo za 6 až 12 euro a bol som si istý, že je to dostačujúce. Asi pred troma rokmi som na Vianoce dostal nechutne drahé termoprádlo ODLO, aké používajú profi bežci na lyžiach. Od prvého dňa, čo som ho používal som iba čumel, čo taká funkčná látka dokáže a napr. na bežkách, keď sa riadne zapotím, nenosím ani nič ďalšie, max niečo proti vetru. Napriek tomu, že ho nosím v podstate na všetky náročnejšie aktivity (aj dnes na biku som ho mal), funkcie aj látka držia perfektne. To sa mi taktiež potvrdilo napr. pri cyklogatiach, kedy som prešiel od Sportdirectu až k Sportfulom atď.

Veľké svinstvo však je, ak niektorí výrobcovia za vysoké ceny predávajú veci, ktoré niekedy nevydržia ani toľko, ako tie zo Sportdirectu. Aby si nemusel rumázgať nad vydratými cyklogatami, ktoré nemajú ani dva roky 3. PRAVIDLO: NEZABUDNI SI PRED KAŽDÝM NÁKUPOM PREŠTUDOVAŤ RECENZIE!

Ale pozor, nemám namysli tie recenzie, kde značka XY poskytne novinárovi výbavu a ten ju obvykle veľmi „objektívne“ vychváli do nebies. Je až smiešne, ako takmer každý nezávislý novinár testujúci bicykel skonštatuje, že je to asi to najlepšie na čom sedel a ako jedinú „vítku“ uvedie nepohodlné sedlo (ktoré aj tak drvivá väčšina ľudí rovno mení za vlastné). Ja sa ale novinárom nedivím. Keď chcú zabezpečiť kvalitu časopisu/stránky, musia ísť výrobcom po ruke, lebo reklama je to, čo časopisy udržiava pri živote a len tak môžu písať aj o ostatných témach.

4. PRAVIDLO: RECENZIE A SKÚSENOSTI S PRODUKTAMI TREBA HĽADAŤ V DISKUSIÁCH, KDE SI ĽUDIA NEDÁVAJÚ SERVÍTKU PRED ÚSTA. Na Slovensku je na tieto účely vynikajúce fórum na stránke www.mtbiker.sk

Ja som sa rozhodol pre GORE Wear C7 Windstopper. Teda superprofesionálnu bundu, ktorej robil reklamu Fabian Cancellara. Teda, ak je bunda dobrá pre neho, musí byť aj pre mňa.

5. PRAVIDLO: ČO JE DOBRÉ PRE PROFÍKA, JE DOBRÉ AJ PRE HOBBÍKA!

Bundu som objednal z jednej z top stránok www.bike-discount.com za polovičnú cenu (nemýľte sa, aj tak bola diabolsky drahá). Robím to tak, že si určím psychologickú hranicu, ktorú som ochotný za výbavu dať a v tejto hľadám to najlepšie, čo trh ponúka. Ak však chcete získať z Vášho rozpočtu čo najviac, je nevyhnutné sa poobzerať po tovare v akcii. Najlepším spôsobom ako kúpiť najnadupanejšiu vec v najlepšej akcii je nechať produkty v danom segmente zoradiť podľa výšky zľavy. To umožňujú najmä všetky anglické stránky a aj napr. vyššie uvedený bike-discount. Preto som si mohol kúpiť Cancellarovu bundu, ktorej pôvodná cena bola vyyyysoko nad 200,- €. Myslím, že každý, kto nenakupuje živelne štýlom: „páči sa mi, beriem“ tento trik určite pozná.

6. PRAVIDLO: ŽIADNE KOMPROMISY

Príbeh Cancellarovej Gore bundy pokračuje. Z Nemecka prišla asi tri dni po objednaní (z Nemecka, aj Anglicka chodia často rýchlejšie ako v rámci Slovenska). Už na prvý omak som vedel, že táto bunda ma na Krušnotone dostane na bedňu. Mala odopínacie rukávy, takže v prípade oteplenia, som mohol odopnúť rukávy a absolvovať v podstate celý pretek (za podmienky zlého počasia).

Objednal som XL, lebo som dal na rady diskutérov, že je to fakt slim fit strih a treba ísť do „o číslo“ väčšej. Keď som ju vyskúšal, bola mi celkom voľná, ale na prvý pohľad vyzerala, že mi sedí dokonale. Pri takých drahých veciach sú kompromisy neprijateľné a ja som ju vyskúšal v posede na biku. V posede sa celá nazberkala a vedel som, že pri jazde by sa vytvárali na bunde „faldy“, ktoré by ma spomaľovali. Takže, Cancellarova bunda musela ísť späť ku Cancellarovi.

7. PRAVIDLO: OBJEDNÁVAJTE TAM, KDE NEROBIA PROBLÉMY S VRÁTENÍM TOVARU, IDEÁLNE VRÁTANE POŠTOVNÉHO.

8. PRAVIDLO: NECHAJ SI ZASIELAŤ NEWSLETTRE

Ako som sa v niektorých úvodných článkoch zmienil, zariadil som, aby Ježiško poslal pod stromček nejaké Santini veci. Pri tej príležitosti som zaklikol, že mám záujem o newslettre. Samozrejme ma k tomu motivovalo, že som dostal 15 % zľavový voucher. A tu opäť začína matematika ako som popísal v prvej časti tohto blogu. Na Instagrame alebo Facebooku mi zobrazilo reklamu (9. pravidlo: SLEDUJ ZNAČKY NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH), že Santini má zľavu na zimnú výbavu vo výške 25 % na všetko. Ako Russel Crow v Čistej duši som sa obklopil číslami a zistil, že môžem mať spolu s kupónom bundu v 40% zľave!!!!!

Letel som teda na stránku, aby náhodou počas mojich výpočtov všetko nepredali. Áno, našiel som ju. Bunda s windstopperom, nepremokavá, do teplôt od 5 do 18 stupňov. Recenzie super, len diskutéri zas odporúčajú zobrať o číslo väčšiu. Nedal som na nich a poriadne sa pomeral a objednal L, presne ako mi vychádzalo podľa veľkostných tabuliek.

10. PRAVIDLO: PRED VOĽBOU VEĽKOSTI SA PORIADNE POMERAJ!

Santini malo ešte aj akciu na poštovné, takže bundička mi bez zvýšených nákladov z Talianska prišla za pár dní. A pozor! Nosia ju jazdci Trek Segafredo, takže profipodmienka tiež splnená. Tento príbeh končí  takmer happy endom. Kúpil som bundu o 40 € lacnejšiu, než bola tá Cancellárovka, sedí mi dokonale, ešte aj designovo je ďaleko krajšia. Jediná malá škvrnka na tomto príbehu je, že pár dní po mojej kúpe sa mi zjavila reklama, že Santini má na všetko 40%né zľavy!!! Koleso myšlienok a matematických prepočtov sa opäť rozkrútilo, ale ostal som silný a už nič nepotrebujem!

11. PRAVIDLO: TRPEZLIVOSŤ A SPRÁVNE NAČASOVANIE ŠETRÍ PENIAZE

Ak uplatňujete toto pravidlo, pravdepodobne ušetríte najviac. Načasovanie spočíva v kúpe vecí vtedy, keď sú to pre obchodníkov iba ležiaky. Teda zimné v lete, letné v zime. Tu majú výhodu tí, ktorí majú nadštandardné rozmery, ako veľké nohy, veľké brucho a pod. Aj drahé kúsky pre profíkov v takýchto rozmerov obchody predávajú za nákupné ceny, len aby sa ich zbavili. Taktiež je dobré vytipovať si nejakú vec a sledovať jej cenu až kým podľa vás nedosiahne úplne dno. Je to ako poker medzi vami a obchodom. Najviac ušetríte, keď čakáte s kúpou toľko, až sa vec vypredá a vy zistíte, že prežijete aj bez nej a peniaze sú doma. Lebo 12. PRAVIDLO: UŠETRÍ TEN, KTO NEKÚPI!

Osobitne sa dajú dobre kúpiť napr. bicykle v období, kedy na trh prichádzajú budúcoročné modely a ja stále nerozumiem, prečo sa to deje už v auguste?!?!. Tak som ja kúpil Derosu. V auguste 2017 som kúpil model 2017, ktorý už bol vlastne výbehový a dostal som 40 % zľavu. Ak si to teda spočítate, kúpil som najnovší bicykel, ktorý nejaká magická ruka trhu označila za „starý model“.

Celkovo sa divím, ak niekto, bez ohľadu na to koľko má peňazí, v súčasnej dobe kúpi niečo bez zľavy. Z takých cyklistov musia mať obchodníci najväčšiu radosť.

Na záver ešte 13. PRAVIDLO: SNAŽME SA PODPOROVAŤ SLOVENSKÝCH OBCHODNÍKOV!

Celý článok je venovaný v podstate nákupu na internete, no stále sa snažím maximum nakupovať v slovenských obchodoch. Žiaľ, pri tých naozaj špičkových veciach nedokážu konkurovať zahraničným. V slovenských obchodoch nakupujem všetok spotrebný tovar a napr. komponenty Shimano sa väčšinou u nás predávajú za porovnateľnú cenu a aj keď o málo vyššiu, radšej nechám peniaze nášmu obchodníkovi. U nás máme minimálne dva e-shopy, ktoré majú sortiment porovnateľný s veľkými zahraničnými hráčmi a to: suncycle a mtbiker, ale aj x ďalších snaživcov a kamenných obchodov, takže dajte šancu najprv im!

TAKŽE VESELO DO NE/MÍŇANIA!!!!