PUT YOUR PREDSTAVY ON THE STÔL – prečo som kontaktoval trénera

Keď som si uvedomil, čo som si to zaumienil, premkla ma celkom hrôza. Jedna vec je jazdiť si na hrádzi, zašpurtovať na značku, kde tu svižnejšie vyšlapať nejaký karpatský kopček, druhá, intergalakticky odlišná, je zúčastniť sa niečoho, čo má 300 km s prevýšením, aké nedám ani za desať výjazdov. Je jasné, že na to treba seriózny cielený tréning. Na internete je milión zaručených tréningových plánov, typu How to become a climber....Začal som opäť chytať psychózu z googlenia, stával som sa postupne expertom na všetky tréningové plány. V niektorých odporúčajú jazdiť na brutálne ťažkých prevodoch, v iných na ľahkých kadenčne, ďalšie odporúčajú zdvíhať železo, iné zakazujú atď....

Aj keby som si niektorý z plánov aj zvolil, čo ma donúti ho dodržiavať a ako ho vôbec plniť? Uvedomil som si, že toto asi celé sám nezvládnem.

Na sociálnych sieťach som skúmal, či sú u nás tréneri vyložene zameraní na cyklistiku a čudujsasvete, našiel som. A rovno trénera ženskej cykloreprezentácie. Pri výberoch súvisiacich s cyklistikou uplatňujem jednoduché pravidlo: Keď je to dobré pre profíkov, musí to byť aj dobré pre mňa.

Napísal som Erikovi a Dávidovi, či by vôbec stáli o taký prípad ako ja a upozornil ich na moje články na mtbikeri s tým, že chcem o tomto projekte písať, a že by nám to obom mohlo vyniesť obrovské množstvo peňazí, o sláve ani nehovorím.

Prebehla úvodná komunikácie, dohodli sme si stretnutie. Erik sa ma v maile opýtal na moje „čísla“, predstavy a ciele. Chápem, že medzi makačmi slovo čísla znamená, kilometre, odjazdené hodiny, watty, tepy, rpmn, VO2MAX, zóny, watty na kilo váhy, proste veda.

Svoje čísla a plány som zhrnul v odpovedi na jeho mail:

Ahoj Erik,

pojem tréningové čísla ma celkom pobavil :) V mojom prípade by som hovoril, koľkokrát som sa bol bicyklovať :)

jediné záznamy mám na strave:

https://www.strava.com/athletes/7134922

Ale je tam všetko od turistiky, cez skialp (asi 3krát), spinningy a samozrejme aj bicyklovanie. Ešte v novembri 2017 som bol na športovej prehliadke a testoch. Zasielam ich v prílohe, ale odvtedy som sa o pár kíl dolu posunul a myslím, že výkonnosť išla o 20 % vyššie. Najazdil som 5000km za rok 2018.

Čo sa týka času, tak to vidím tak na max 2 hodiny denne, ale zas, ak by to malo byť každý deň, to by zaváňalo doma rozvodom. Cez víkendy sa chcem snažiť urobiť aspoň 150km, optimálne 200.

Moje ciele sú pomerne jasné a jednoduché.

Hlavný cieľ je Krušnoton XXXL, ktorý sa bude konať 10. augusta. 300km a 6000 výškových metrov. Medzitým určite Sereďmaratón, Beskydtour, 24h na Slovakiaringu (chodím každý rok), Slovenské Pyreneje , zvyšovanie výkonov v kopcoch, najmä v strmých častiach. Preteky vyhrávať nechcem, chcem mať však dobrú kondičku, pravidelne trénovať a dokončiť ten Krušnoton. Jedným z naj predpokladov ako to dosiahnuť je schudnúť (pripájam foto z mojej smart scale), no žiaľ nie som ten typ, ktorý vysadí jednu večeru, pobicykluje sa a schudne 3 kilá. Skôr naopak, pozriem na 10 deka tresky a priberiem dve, ale bojujem.

Zároveň ale nechcem prísť o radosť z cyklistiky. Celkovo sa tu hodí klišé, že cesta je cieľ.

Moje možnosti športovania sú celkom obmedzené tým, že mám úplne zodraté chrupavky v kolenách. Každý mi hneď odporučí plávanie, to však nemám rád (spôsobené najmä zlou dýchacou a pohybovou technikou):

V Goleme som skoro každý deň na nejakej skupinovej aktivite a cez víkend vždy niečo robím.

Som rozhodnutý ísť do toho s Vami bez ohľadu na nejaké spisovateľské ambície. Samozrejme aj ak Vy o to budete stáť.

Po tomto nasledovalo osobné stretnutie, na ktorom som si miestami pripadal, že chlapci si mail zle prečítali. Kde v ňom videli, že chcem Krušnoton vyhrať a nie len dokončiť ????