PRVÝ ODTRÉNOVANÝ TÝŽDEŇ – robenie čudných vecí vo fitku

VÁHA SA DRŽÍ POD 82 KG!!!

Pri písaní tohto blogu mi idú slzy z očí. Nie od dojatia, ale od toho, že som v autoumývarni za silného vetra umýval zablatený bicykel. Chcel som ho postriekať Cyklostarom, v tom zadul uragán a všetok mi vletel do očí a na tvár. Cítim akú mám jemnú a voňavú tvár,  no zároveň dúfam, že neoslepnem.

Kým ešte vidím, prinášam Vám zhrnutie prvého tréningového týždňa podľa tréningového plánu. Vďaka modernej dobe sa mi podarilo odtrénovať 5 tréningov podľa plánu, napriek tomu, že sa mi nepodarilo stretnúť s trénerom. Tréningový plán mi Erik na diaľku uploadol do aplikácie Trainingpeaks hneď, ako som mu napísal svoje hodnoty zo záťažových testov. Podrobné dáta môžete nájsť na mojom Strava profile https://www.strava.com/athletes/7134922

Úvodný tréning som mal 29. januára; v utorok. Erik asi naozaj považoval moje výsledky z testov za dostatočné na to, aby som hneď z úvodu dostal poriadne zabrať, hoci prvý mesiac mám v podstate iba naberať kilometre (pomerne ťažké na stacionárnom bicykli). Vzhľadom na to, že som počas celého januára veľa makal, Erik mi do tréningu prepašoval aj zopár intervalových tréningových a pre mňa neznámych, zrejme cyklistických cvičení.

Prvý tréning bol hneď zameraný na budovanie rýchlosti. Spočíval v tom, že som po rozjazde mal absolvovať 8 intervalov s maximálnou kadenciou na ľahkom prevode. Medzi každým intervalom tri minúty vydýchanie. Ako skúsený návštevník spinningových lekcií som sa toho vôbec neobával. Čoho som sa bál, bola reakcia ľudí, keď na trenažéri vo fitku začnem na maximálne obrátky na ľahučkom prevode metať nohami. Čakal som opovržlivé pohľady fitness krások bežiacich na pásoch a výhražné bodybuilderov. Myslel som, že taký tréning je v Goleme v Auparku úplne neprípustný. V šatni som nasadil cyklogate, dres, obul tretry s SPD kuframi (trenažéri majú pedále na SPDčká, takže sa nemusíte trápiť s klipsňami) a s veľmi malou dušičkou som smeroval k trenažéru. Sú tam dva poriadne a asi 5 takých ultrapohodlných, ktorých displeje blikajú ako automaty v herni. Samozrejme, že oba „profi“ boli obsadené a voľný bol dokonca iba taký, na ktorom sa takmer leží. Nevedel som čo robiť, no zrazu som si všimol, že chalan na jednom z profitrenažérov má tiež obuté tretry a oblečené cyklogate. Pocit, že nie som sám bol veľmi povzbudzujúci a ešte lepšie bolo, keď chalan po chvíli dopedáloval a ukončil tréning. Musel z dlážky poutierať asi dva litre potu a trenažér bol môj. Okamžite zo mňa opadli všetky „mindráky“. Nebál som sa ani fitness krások, ani bodybuilderov a začal s tréningom. Najťažšie bolo zvyknúť si na sedlo trenažéra a nastaviť správny posed. Posed som nastavil, no zadok (riť) ma strašne počas tréningu omínal. Musím povedať, že som čakal, že to bude jednoduchšie. Prvý interval je o ničom, lebo ho robíte prvýkrát a vlastne neviete ako, druhý je vždy najťažší, lebo už viete ako, no neviete si rozložiť sily a strašne to prepálite. Tie ostatné už sa dali, samozrejme so zvyšujúcim sa počtom boli namáhavejšie.

Po intervaloch nasledovalo rozjazdenie a hodinka zrazu ubehla ako blesk. Uvedomil som si, že ma to strašne bavilo a dokonca som spálil cca toľko kalórií, čo pri hodine spinningu. Myslím, že som mal normálne úsmev na tvári, keď som šiel do šatne. A samozrejme, žiadne opovržlivé ani výhražné pohľady neboli. Všetci športovci sú predsa dobrí ľudia...

V týždni nasledovali ešte 4 tréningy, všetky na budovanie vytrvalosti, t. j. v mojom prípade v tepoch od 133 do 140. Veľmi zaujímavý poznatok je, že pri veslovaní na trenažéri sa riadne namakám, aby som vystúpal do tejto zóny, no na druhej strane, pri bicyklovaní som sa musel riadne krotiť, aby som sa nedostal nad 140.

Zaujímavý bol tréning „jednonožného“ pedálovania. Spočíval v rýchlom pedálovaní (110otáčok) iba jednou nohou po dobu dvoch minút, potom striedanie, opakovanie 8krát. Tá kadencia bola pre mňa nedosiahnuteľná a bol som prekvapený, aká je to strašná makačka. Vydržal som pedálovať len s veľkým sebazaprením a šokovalo ma, že pravá noha vydrží oveľa menej ako ľavá.

V sobotu som zaradil turistiku s bratrancom Petrom na Vápennú. V Plaveckom Podhradí bola už jar, no od nejakých 400 metrov zas krutá zima. Brodili sme sa po kolená v snehu a do toho na veternej strane uragán. Vyšli sme na vrchol, ale rozhodli sme sa trasu skrátiť, lebo pre moju vyžlu je brodenie sa snehom veľmi únavné, napriek tomu, že má 4x4. Nechceli sme ho zničiť, takže sme trasu zjednodušili a skrátili na 10,5km. Aj tak sme boli ja aj pes doma úplné odpálení.

No a konečne krásna, dokonalá, úžasná, vydarená nedeľa! V tréningovom pláne svietilo, že mám mať dve hodiny vytrvalostného tréningu. Strašne sa mi nechcelo ísť do fitka na rotoped a napriek pomerne hrôzostrašnej predpovedi som sa odhodlal na bicykel. Navyše neminul som peniaze na zimnú výbavu na to, aby bola v skrini! Navliekol som nové termo gate Isadore, termo návleky Mavic, merino spodnú vrstvu, bundu do nečasu a šiel. Plán bol ísť 30 km od domu a potom späť. Teda presne dve hodiny a odfajknúť tréning. Od prvého šliapnutia do pedálov ma ovládla eufória z toho, že konečne zas sedím na bicykli a zrazu som bol od domu 50km takmer na NeusiedlerSee! Úbytok váhy a poctivý tréning v posledných mesiacoch sa naozaj prejavil a ja som šiel nonstop nad 30 km/h bez toho, aby moje tepy prekročili 140 úderov za minútu, teda v endurance zóne. V pohode by som šiel nad 30km/h aj späť, no  od Weidenu fúkal miestami silný protivietor a tak som musel ísť pomalšie, aby som sa s tepmi udržal aspoň v blízkosti stanovenej tréningovej zóny.

Keďže som bol vychystaný iba na rýchly 60 kilometrový švih, mal som so sebou iba fit tyčinku a sójový rez a k tomu 0,7 litra čistej vody, ktorá však bola časom taká studená, že som sa jej bál napiť. Bol som už iba dva kilometre od domu, no mne na tachometri ukazovalo iba 94 odjazdených kilometrov. Takže som nezahol najbližšou cestou domov, ale ešte 6 km jazdil po petržalských uliciach. Napokon som došiel k domu a stačili dva okruhy okolo zaparkovaných áut a tachometer konečne ukázal 100,01km. Takže februárové Strava Granfondo je, aj keď troška nasilu, doma!

Prajem Vám krásny týždeň!

IMG-20190129-WA0005jpg